Papier en Karton Soorten

papierstapelwit papierrecycling stoelman

Stoelman Papierrecycling legt de nadruk niet op het verhandelen van zoveel mogelijke hoeveelheden papier en karton. In plaats daarvan gaan we juist voor kwaliteit. Met een eeuw ervaring achter de rug, beschikken we over kennis van zaken en spitsen we ons toe op kwalitatief hoge papier- en kartonsoorten.

Verschillende papiersoorten en kartonsoorten
Er zijn talloze soorten oud papier en oud karton van uiteenlopende kwaliteit. Zo is oud krantenpapier bijvoorbeeld voor heel andere doeleinden geschikt dan fotokopieer- of kantoorpapier. Het is daarom belangrijk dat oud papier en karton gescheiden worden. Zo kan bijvoorbeeld kwalitatief goede papierverpakking hergebruikt worden voor nieuwe producten van hoge kwaliteit, terwijl dit niet mogelijk zou zijn als deze papier verpakking gemengd is met golfkarton. Dit scheiden, sorteren en herkennen van kwaliteit  is onder andere waar we ons bij Stoelman Papierrecycling mee bezig houden.

In de papierverwerkingsindustrie wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende karton- en papiersoorten, namelijk Pre Consumer  en Post Consumer Waste.

Pre Consumer Waste
Pre Consumer Waste of Post Industrial Waste, ook wel afgekort tot PIW, is papier- en kartonafval afkomstig van bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote hoeveelheden bedrukt en onbedrukt papier van drukkerijen en kantoren, maar ook aan papier verpakking en karton verpakking van winkels, diensten en industrieën. Door de grote hoeveelheden en vaak prima kwaliteit is PIW uitstekend geschikt voor hergebruik. Stoelman Papierrecycling is een belangrijke verwerker van PIW.

Post Consumer Waste
Post Consumer Waste, oftewel PCW is afkomstig van consumenten. In vergelijking met PIW is dit huishoudelijke papier en karton meer gemengd. Zo komt papier van kranten en tijdschriften vaak samen met dozen en karton verpakking in dezelfde containers terecht. Hierdoor is het nodig PCW te sorteren, wat gedeeltelijk met de hand en gedeeltelijk mechanisch gebeurt. Zo komt bijvoorbeeld alle karton verpakking bij elkaar terecht, om daarna tot grote balen geperst te worden voor de papier- en kartonindustrie. Ook dit is waar Stoelman Papierrecycling zich in specialiseert.

Contact
Wilt u meer weten over de verschillende papier- en kartonsoorten, of bent u op zoek naar een betrouwbare partner in de papierhandel? Laat het ons weten via  of bel ons +31(0)23 – 531 93 57 en wellicht kunnen we iets voor u betekenen.